
   

    

 

 

 

 

 

CALL FOR PROPOSAL  

Resources, Innovation and Development for the Conservation Areas 

in Mozambique (RINO) 

 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ) 

 

1. Is the call for proposal open to profit organizations? 

The call for proposal is open exclusively to non-profit organizations that, if deemed necessary, 

may subcontract renovation work or services as specified in point 2.1.1 of the call for proposals 

Eligibility criteria 

2. We downloaded the documents provided in the link, however for the item related to the 

structural renovations we could not find any Bill of quantities, drawings, specifications or any 

other file related. Can you please clarify or provide? In additional we would like to know if there 

will be conducted any site visit? 

The proposal to be submitted according to the terms of the announcement must include an 

outline projection of the works to be done. No site visits are planned. 

3. The document “guidelines” specifies several criteria’s, however some seems to be controversy, 

so we would like to confirm if the interested companies should comply with all, or there is a 

group of them which are applicable for each of the 3 priority items? 

In section 2.1.1. Eligibility of applicants, are listed the criteria that the lead applicant and co-

applicants must adhere to in order to participate at the call for proposal. 

4. For the companies that are interested in the priority Nº 1 which includes the structure 

renovations and interventions related with the building, it is mandatory to have technical 

expertise in the following areas of intervention: biodiversity and environment conservation 

research and education, museum management curatorship? The same question applies to the 

requirement production of information, education and communication material. If it is 

mandatory, can we consider experience outside Mozambique? 

The call for proposal is not divided in priorities, therefore the applicant will have to submit a 

proposal covering all the priorities foreseen by the call demonstrating proven experience in the 



   

    

 

 

 

required areas and if necessary constitute a consortium capable of covering the areas foreseen 

by the call. 

5. Regarding to the time which should not exceed 36 months, should this time include just the 

renovations of the building or the complete scope of work? 

The 36 months foreseen by the call, starting from the signing of the contract, requires that all 

activities of whatever nature are completed. 

6. The documents made available in the website mention an annex G of the Guidelines, however 

we could not find it. Can you please assist? 

Annex G is downloadable at the call for proposal link under the folder "Documents for 

information". 

7. The checklist of Part B Section 7 mention in the point 8 “The budget in enclosed, in balance, 

presented in the format requested, and stated in EUR”. Can you please clarify if this is related to 

the commercial offer for the Works that we intend to submit a proposal for?  

The budget must cover all aspects and priorities of the call for proposal 
 

8. The applicants (both lead and co-applicant) should demonstrate technical expertise in the 

following areas of intervention: biodiversity and environment conservation research and 

education; museum management and curatorship. Should all the applicants have all the listed 

requirements? 

The applicants as whole (i.e the consortium) should demonstrate to cover all technical expertise 
required. 
 

9. Should the size of the Grant be exactly of EUR 4,250,000.00 and only one action (grant) will be 

funded under the current Call for proposal?   

Yes, only one action of the amount of EUR 4,250,000.00 will be funded under the current Call for 
Proposals 
  

10. Can more than one applicant be involved in realizing the action? If yes, in case of awarding will 

all of them sing the grant contract? 

More than one applicant can be beneficiary of the grant (i.e a consortium: lead applicant and co-

applicant(s)) and should therefore all contribute to the implementation of the action. In any case, 

only the lead applicant will sing the contact on behalf of the other beneficiaries.  

11. Can some administrative and technical (intellectual) work be done in Europe, including 

preparatory and follow up work (reports, etc.)? 

While the action should take place in Mozambique, some activities can be carried out of the 

country as long as they clearly contribute to the project objectives. 

12. What is the percentage value of the first upfront payment to start operational costs? 



   

    

 

 

 

As reported in the article 15.1, Option 2, bullet (i) of the general condition of the grant agreement 

(“ANNEX II e3h2_gencond_.docx” under the folder Documents for Information), the initial pre-

financing payment equals to the 80% of the total estimated budget for the first twelve months 

(reporting period).  

13. Is there a maximum limit for the number or the amount of reimbursements per year? 

Following payments will be done as reported in the article 4.1 of special conditions of the grant 

agreement (“Annex G Grant contract.docx” under the folder Documents for Information) and in 

accordance with article the article 15.1, Option 2, bullet (ii) of the general condition of the grant 

agreement (“ANNEX II e3h2_gencond_.docx” under the folder Documents for Information). 

14. Are costs related to sea and air freight (materials, instruments, tools, vehicles, etc.) from Europe 

to Mozambique eligible, including customs and other related costs? 

Eligible costs are reported in the article 14.2 of the general condition of the grant agreement 

(“ANNEX II e3h2_gencond_.docx” under the folder Documents for Information) and includes. 

Among others :  “purchase costs for equipment (new or used) and supplies specifically dedicated 

to the purposes of the action, provided that ownership is transferred at the end of the action 

when required in Article 7.5”(letter c) , and “duties, taxes and charges, including VAT, related to 

the purposes of the action, paid and not recoverable by the beneficiary(ies), unless otherwise 

provided in the special conditions”(letter h). 


