
   

    

 

 

 

CALL FOR PROPOSAL  

“Coding Girls – Tackling the Gender and Geographic Divide in the 

ICT sector in Mozambique” 

 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ) 

(updated to 15
th
 July 2021 – the most recent questions on top) 

 

1. May a University be a co-applicant? 

According to the Guidelines for Applicants read (Section 2.1.1 Eligibility of Applicants), if a 

university is no-profit making, is established in a Member State of the EU, or in 

Mozambique, and satisfies the other eligibility criteria, it may apply as Co-applicant.  

 

2. For the activity of coding courses in secondary schools, they must obtain the ANEP 

certification to be approved? 

No, this programme does not relate to the TVET sector. The coding courses for the 

secondary school girls (not ideally run by the schools at this stage – rather at and by INAGE 

provincial delegations/CIUEM or online if appropriate) are meant to stimulate and support 

the target beneficiaries to apply for full tertiary courses in STEM faculties and Computer 

Science in particular, or for other kind of ICT-courses. Under this component the 

programme foresees scholarships for the most deserving participants (refer to the last of the 

activities suggested in order to achieve the first priority). 

The advanced courses in coding (or ICT application to business processes) under the second 

priority are meant mainly to boost start-up business initiatives’ competitiveness. Applicants 

may also include activities to support some beneficiaries towards recognised ICT 

qualifications, if they are deemed relevant for the achievement of the programme’s expected 

results. 

 

3. With regards to profit entities identified as "partners for the continuity of support to 

the beneficiaries (scholarships) and for the sustainability of the initiative: IT 

companies, telecommunications companies", how their participation should be 

formally expressed in the proposal? 

As described in the Guidelines for Applicants (ref. 2.1.2 Eligible actions: actions for which 

an application may be made - Types of activity), the search and involvement of this kind of 



   

    

 

 

 

partners is one of the main activities considered and identified as appropriate to achieve 

Expected Result n.1. Therefore, it is recommended that an applicant devises its own strategy 

to involve and motivate such actors in order to give sustainability and continuity to the 

programme results, in particular by ensuring the establishment of scholarships to allow the 

most deserving to continue their studies in the promoted areas.  

If the Lead applicant deems appropriate to include for-profit partners in the applying 

consortium since the outset, it shall use the forms allowed by the PRAG and mentioned in 

the Guidelines (e.g. “associates”), also keeping in mind that the no-profit rule must be 

complied with (refer to Section 6.3.10 of the PRAG).  

The applicants are not required to identify these actors since the proposal stage, but the 

proposal should indicate their roles, how they will be identified, engaged and partnered 

during the programme. Note that according to the Applicant’s Guidelines (2.1 Eligibility 

Criteria), per diem and travel costs of associates are eligible for reimbursement with 

programme funding only if these associates are included in the grant application form. 

 

4. Is AICS in the position to provide a preliminary assessment on the IT equipment needs 

of the INAGE Provincial Delegations? 

An initial assessment was done with the programme government partners in 2019, whereby 

purchasing new equipment for the target beneficiaries’ training needs was deemed 

appropriate, taking into consideration the desired investment sustainability of the new 

actions to be carried out by the partners under this programme. For this reason, an updated 

analysis is recommended, also referred to the strategy, tools and suggestions that each 

applicant proposes, and was listed in the Guidelines as one of the activities identified to 

achieve the second priority (Expected Result n. 2).  

As it was mentioned in the Guidelines, the programme shall be developed over three years 

and the INAGE provincial delegations should be “activated” progressively (e.g. South, 

Centre, North or other order of priority), so every year a specific procurement for the new 

delegations might occur after an assessment of the appropriate modality (online or in 

presence at the Delegations’ premises), with implications on the kind of computers and other 

equipment to purchase. 

 

5. May a Lead applicant, Co-Applicant or Affiliated entity established in a country which 

is not a Member State of the European Union, but is included in the European 

Economic Area, be eligible to apply? 

Please refer to Section 2.1.1 of the Guidelines for Applicants (Eligibility of Applicants) and 

to the next answer below. 

 



   

    

 

 

 

6. Our organisation is established in Europe (Rome), our affiliate entity is registered in 

Mozambique and - according to our operational model – carries out in the country all 

activities of our programmes, but has its legal HQ in UK: is our organisation eligible?  

As the Guidelines for Applicants read (ref. Section 2.1.1 Eligibility of Applicants), the Lead 

Applicant shall “be established in one of the Member States of the European Union”, the 

same applies to the Co-Applicant(s), but the latter may also be established in Mozambique. 

The Affiliated entity(ies), through which the applicants may act, “must satisfy the same 

eligibility criteria as the lead applicant and the co-applicant(s)”.   

By combining the abovementioned rule and the Guidelines’ Section 2.1.3 (Eligibility of 

Costs), only the costs incurred into by an applicant, co-applicant or an affiliate with HQ 

based in a European Union Member State (or Mozambique where applicable), with statutes 

governed by the law of such a country, will be eligible under this Grant. 

 


